Vlaganje zelenjave je eden najboljših načinov za konzerviranje hrane oziroma podaljševanje njenega roka uporabe. To odlično metodo so s pridom izkoriščale že naše babice in tako zagotovile ozimnico za hladnejšo polovico leta, ko večina zelenjave ni bila na voljo. Več o vlaganju zelenjave si lahko preberete tudi na spletni strani https://www.nadlani.si/life-style/vlaganje-zelenjave/. Če se do sedaj še niste lotili vlaganja zelenjave je čas, da se v tem preizkusite in tako napolnite svojo domačo shrambo s številnimi dobrotami.
Najpomembnejše pravilo za vlaganje zelenjave
Ste kdaj opazovali svojo babico med postopkom vlaganja zelenjave? Ker je ta najverjetneje bila mojstrica tega nekdaj obveznega pozno poletnega ali jesenskega opravila, se vam to niti ni zdelo tako zelo težko. Pa vendar, če želite, da bi bila vaša vložena ozimnica zares dobra, morate upoštevati nekaj zlata vrednih napotkov.
Najpomembnejše pravilo pri vlaganju zelenjave je, da mora ta biti popolnoma sveža. Če imate doma vrt, potem izbrano zelenjavo z njega poberite tik pred vlaganjem. Pred začetkom priprave pa jo dobro preverite in preglejte, saj ta ne sme biti preveč zrela, nagnita ali poškodovana.
V kolikor nimate lastnega vrta, potem odidite do bližnjega kmeta, ki vsak dan sproti pobere zelenjavo ali pa se z njim v naprej dogovorite. Zelenjava iz trgovine za vlaganje ni primerna, saj ni zagotovljena njena svežina.
Pravilno vlaganje zelenjave
Dobro vlaganje zelenjave je odvisno od številnih dejavnikov, na katere morate biti še kako pozorni. Najpomembnejše je, da izberete ustrezne kozarce, ki imajo brezhiben pokrov in navoj, ki se mu prilega. Pokrov mora namreč popolnoma tesniti, saj sicer vsebine ne boste mogli konzervirati. Ne pozabite niti na čistočo – kozarce je potrebno pred vlaganjem sterilizirati, najbolje s prekuhavanjem. V nasprotnem primeru se namreč lahko zgodi, da vam bo ozimnica propadla.
Prav tako pazite na način polnjenja, rob kozarcev ne sme biti umazan. Po zapiranju kozarce z vloženo zelenjavo shranimo v suhem in temnem prostoru.