Ortodont in zvezdniški nasmeh

ortodont

Kadar ima človek krive zobe in nekako nametane po vsej čeljusti brez pravega reda je čas za obisk ortodonta, ki nam pomaga do tistega pravega nasmeha. Ortodont je neke vrste zobozdravnik, ki skrbi za naš lep zvezdniški nasmeh. Včasih se zgodi tudi to, da je čeljust premajhna za toliko zob kot jih imamo in so zato natlačeni in rastejo eden preko drugega. Ortodont nam z različnimi pripomočki popravi zobe, da se brez težav na široko nasmejemo. Če je čeljust premajhna, ortodont izpuli zobe in tako omogoči ostalim zobem, da se poravnajo v vrsto.

ortodont

Najboljši čas za obisk ortodonta je ko otrok prične izgubljati mlečne zobe in začnejo rast stalni zobje. Takrat se vidi, kako bodo oblikovani in postavljeni. Če opazimo, da rastejo eden preko drugega je ortodont edina rešitev. Ortodont spremlja rast zob in ko izgubimo vse mlečne zobe je čas za spremembe. Če je potrebno izpuliti zobe se to naredi preden se začne popravilo. Ko se ortodont odloči, da bo otrok moral nositi zobni aparat se prične celoten postopek. Najprej se odvzame odtis zob. Ortodont z odtisom zob najlažje oceni kakšen zobni aparat bo potreben in kaj se bo dogajalo tekom procesa.

Po odvzemu odtisa, ortodont pošlje odtis tehnikom, ki izdelajo zobni aparat, bodisi stalnega ali snemljivega. Če je zobni aparat snemljiv, mora ortodont otroka poučiti kako se upravlja z aparatom. Kakšno naj bo čiščenje tako zob kot aparata. Če pa je zobni aparat stalen pa je nega malo bolj zakomplicirana. Ortodont mora zelo dobro naučiti otroka vsega, kar se tiče nege, saj če bo nega slaba, lahko da bodo zobje po odstranitvi zobnega aparata drugačne barve. Torej nega zob je izrednega pomena, pri vsakem zobnem aparatu. Tudi sam proces, ki traja kar nekaj časa, da pridemo do želenega rezultata je izrednega pomena. Vredno se je potruditi za lep nasmeh.

Tags: