Sirotkine beljakovine imajo več zdravilnih učinkov

Sirotkine beljakovine so stranski produkt pri proizvodnji sira oziroma koagulaciji mleka, ki ostane v obliki tekočine. Nekoč so jo zavrgli, danes pa se zavedamo njene prehranske in zdravilne moči in jo uporabljamo marsikje. Zelo so cenjene predvsem v prehrani športnikov, ker vsebujejo aminokisline, ki jih človeško telo ne more proizvesti in spodbujajo sintezo mišičnih proteinov. Poleg tega sirotkine beljakovine pomagajo pri izgubljanju maščob, zato so idealne za vse, ki želite shujšati, obenem pa pridobiti mišično maso, kar pa si želi praktično vsak. Tudi na spletni strani nadlani.si/zdravje/moc-sirotkinih-beljakovin/ si lahko preberete o tem in o drugih koristi sirotkinih beljakovin.

sirotkine beljakovine

Kljub temu da je kisik potreben za naše življenje, je ta v bistvu tudi zelo škodljiv. Najbrž vsi veste, kaj naredi železu v obliki rjavenja. Nekaj podobnega dela tudi našim telesom, saj poškoduje naše celice in DNA, kar povzroča staranje. Sirotkine beljakovine pa so antioksidativne in nudijo obrambo proti kisiku. Zadnje čase najbrž sicer že veliko slišite o antioksidantov in to je razlog, da so tako pomembni. Aminokisline, ki so v sirotki, so tiste, ki pri tem pomagajo, saj so te potrebne za nastanek antioksidantov.

To pa ni še vse, česar so sirotkine beljakovine zmožne pri obrambi in drugem nudenju pomoči v našem telesu. V sirotki je namreč tudi več snovi, ki krepijo imunski sistem. Ena od teh namreč pri bakterijah zavira razmnoževanje, jih pa tudi uniči. Tako nam sirotkine beljakovine lahko nudijo kar veliko protimikrobno zaščito. Poleg te snovi vsebujejo tudi protitelesa, ki se vežejo na razne tujke, ki jih imunski sistem označi kot potencialno nevarne, in jim s tem prepreči, da bi nam škodovali.

Tako je torej mnogo razlogov, da je dobro zauživati sirotkine beljakovine za popolnoma vse ljudi. Tudi če ste zdravi in imate idealno telesno maso, ni razloga, da ne bi še dodatno krepili vašega imunskega sistema in si pomagali pri pridobivanju mišične mase oziroma pri vzdrževanju le-te tako tudi maščobne mase.