Kakšen je najboljši repa recept za zimske dni

repa recept

Repa recept je za veliko jedi. Repa je živilo iz katerega lahko ustvarimo številne okusne jedi. Tipična zimska jed iz repe je na tej povezavi. Najpogosteje jo povezujemo z zimskim časom, ko tudi nastaja največ jedi iz repe, a je prav tako okusna tudi v drugih letnih časih. Kot večina zelenjave, je tudi repa polna hranljivih in zdravilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje.

repa recept

Repa je v uporabi že več stoletij, njen izvor pa se nekako deli med srednjo Evropo in centralno Azijo. Bila je pomembna hrana v antičnem Rimu, mediteranskem območju in Indiji. Zaradi različnih sort repe, jo je zelo težko specificirati le na eno področje in izvor. V osnovi jo delimo na dve skupini, ki se delita glede na barvo in obliko. Po barvi poznamo belo, roza, rjavo in rumeno repo, po obliki pa okroglo in podolgovato repo. V naših krajih sta med vsemi repami najbolj pomembni strniščna in poletna repa. Najdemo jo povsod, saj jo gojimo doma in kupujemo v trgovinah.

Okus repe je sladkast in obenem nekoliko oster. Repa vsebuje veliko beljakovin in balastnih snovi. V njej najdemo malo maščob in drugih sestavin, bogata pa je s kalcijem, kalijem, vitamini (C, B1, B29), folno kislino, železom, cinkom, natrijem, fosforjem in magnezijem. Uživanje repe v telesu vzpostavlja ravnovesje bakterij in preprečuje širitev in razrast škodljivih mikrobov.

Repa recept za kislo repo. Repo očistimo in jo naribamo, dodamo vodo in sol, ter fermentiramo. Repa recept za joto, poleg kislega zelja lahko dodamo tudi kislo repo. Če imamo možnost jo lahko sadimo doma, drugače pa jo kupimo direktno od kmetij ali na tržnici.

Repa recept za repno juho, kjer poleg repe uporabimo še čebulo, krompir, jušno osnovo iz zelenjave, oljčno olje, česen, sol, poper in peteršilj. Lahko naredimo tudi solato iz repe. Repa recept s krompirjevim pirejem. Zelo enostaven recept, hitro skuhano in narejeno.

Oznake: